Lara Croft

Tomb Raiden toimintaseikkailupelisarjan päähahmona seikkailee Lara Croft. Lara on seikkaillut pelien lisäksi myös Top Cow Productionin sarjakuvien sivuilla ja useissa elokuvissa.

Tausta

Toby Gard loi Laran hahmon työskennellessää Core Designilla 1990-luvulla, jolloin hänen tehtävänään oli kehitellä hahmo Tomb Raider -peliin. Peliä suunniteltiin Indiana Jones -tyyliseksi seikkailupeliksi, jota haluttiin uudistaa siten että pelin sankari olisi nainen. Taustalla lienee vaikuttanut sekin, että siihen aikaan pelihalleissa pelattavassa Virtual Fighter pelissä naishahmot olivat suosittuja. Gard on kertonut tehneensä viisi erilaista hahmosommitelmaa, eivätkä kaikki suunnitellut hahmot olleet naisia, mutta lopulta naishahmo tuntui toimivan parhaiten. Peliyrityksen johtoryhmässä ei aluksi innostuttu ideasta, mutta naishahmon suunnittelu sai kuitenkin hyväksynnän. Pelin ensimmäinen demo esiteltiin pelimessuilla, ja huolimatta sen suppeudesta siitä kiinnostuttiin paljon. Uskottiin, että kiinnostus selittyi Laran hahmolla. Tomb Raider pelin ensimmäinen versio julkaistiin vuonna 1996.

Lapsuus ja nuoruus

Laran tarinan historiaa on uudelleenkirjoitettu eri peleihin. Moni pitää alkuperäistä hahmolle kirjoitettua historiaa kuitenkin oikeana sen alkuperäisyyden takia. Lara Croft oli Lordi Henshingly Croftin tytär, joka kasvoi aristokratian suljetussa maailmassa. Päivät kuluivat tennistä pelatessa ja palveluskunnan huolehtiessa pienimmistäkin tarpeista. Perheessä oli paljon pieniä koiria lemmikkeinä. Kaikki muuttui Laran siirryttyä Gordonstounin arvostettuun kouluun. Koulussa ollessaan Lara rakastui Skotlantiin ja varsinkin sen vuoristomaisemiin. Yläkoulun hän kävi Sveitsissä ja tällöin uudeksi harrastukseksi tuli extremehiihto, ja varsinkin haasteelliset rinteet houkuttelivat häntä. Loma Himalajalla tarjosikin toiveidenmukaisia rinteitä. Paluumatka ei kuitenkin sujunut hyvin vaan Laraa kuljettanut kone putosi Himalajan vuoristoerämaahan. Turman ainoa eloonjäänyt oli Lara. Viikkojen selviytymistaistelu jätti jälkensä, ja kun Lara vihdoin löysi vuoristokylän, oli hän muuttunut lopullisesti. Yläluokkaisen elämän tukahduttava ilmapiiri oli jätettävä taakse ja hän oli onnellinen vai matkustellessaan yksin. Reppureissaaminen onkin monelle tuttua, tosin hieman rauhallisemmassa mielessä.

Välirikko

Elämässä tapahtuneesta muutoksesta huolimatta Larassa säilyi kohtelias yläluokkainen puhetapa. Vanhemmat toivoivat Laran menevän naimisiin jaarlin kanssa, eivätkä ymmärtäneet ollenkaan Laran valintoja. Lopulta Laran ja hänen vanhempiensa välinen kuilu kasvoi mahdottomaksi ylittää. Välirikko johti lopulta siihen, etteivät Laran vanhemmat enää tunnustaneet häntä tyttärekseen. Välirikon myötä he myös lopettivat tyttärensä taloudellisen tukemisen. Lara oli perinyt kartanon Surreysta, ja siellä hän asuu aina käydessään Englannissa. Nuoruudessaan hän ei keksinyt kartanolle käyttöä mutta myöhemmin siitä tuli hyvä asumis- ja löytöjen säilytyspaikka. Pysyäkseen kunnossa hän rakennutti tiluksille ulkoilmaharjoitteluradan. Laran mielestä seikkailuarkeologia on elämäntapa, eikä ammatti. Elämäntyylinsä hän rahoittaa kirjoittamalla kirjoja matkoistaan. Lara toivoo, että hänellä olisi joskus aikaa keskittyä enemmän kirjoittamiseen.

Arkeologiset löydöt

Sarjojen mukaan Lara on tehnyt useita merkittäviä arkeologisia löytöjä. Hän on muun muassa löytänyt Atlantiksen kadonneen valtakunnan sekä Xianin tikarin. Seikkaillessaan hän on myös ajanut Alaskan pikatien ennätysajassa ajaen. Guinnesin ennätystenkirjasta puuttumista selitetään Laran vastuuttomalla ajotavalla, joten ennätystä ei hyväksytty merkittäväksi viralliseksi ennätykseksi. Laran on myös kerrottu Pohjois-Amerikassa seikkaillessaan onnistuneen jäljittämään lumimiehen. Tapaaminen johti lumimiehen surmaan. Lara innostuu mistä tahansa urheilulajista, jossa hän pääsee haastamaan ja ylittämään itsensä. Matkustuksen äärimuodot kiinnostavat, kuten tarinoista voi päätellä. Lara ikuistaa seikkailujaan ommellen seinävaatteeseen, jota hän säilyttää kotonaan. Myös Laralla on esikuvia, ja hänen sankareitaan ovat muinaisten tarustojen henkilöt. Erityisesti Lara arvostaa niitä sankareitaan, jotka ovat rakennuttaneet itselleen hienon haudan. Pelien lisäksi Laran seikkailuja on voinut seurata elokuvissa. Elokuvat rakentuvat pitkälti peleistä tuttujen toimintakohtausten varaan. Usein pelihahmon siirtäminen elokuvan sankariksi ei toimi, mutta Laran kohdalla elokuvillekin on löytynyt katsojia.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.