Mario

Mario, joka tunnetaan myös nimellä Super Mario, on pelihahmo, jonka on luonut Shigeru Miyamoto. Mario on myös Nintendon maskotti. Ensiesiintyminen oli jo vuonna 1982 Donkey Kong -pelissä. Nintendon NES-konsolilla julkaistiin vuonna 1985 Super Mario Bros, joka on yksi kaikkien aikojen myydyimmistä videopeleistä. Suosittu hahmo on esiintynyt yli 200 pelissä.

Ulkonäkö

Mario on yleensä pukeutunut punaiseen paitaan ja sinisiin haalareihin. Miehellä on ruskeat hiukset, viikset ja kulmakarvat. Silmät ovat kirkkaan siniset. Marion punaiseen hattuun on kirjoitettu M-kirjain. Super Mario Bros pelien kahdessa ensimmäisessä versiossa Mario oli pukeutunut punaisiin housuihin ja siniseen paitaan, mutta jostain syystä värien paikkaa päätettiin vaihtaa. Arvelujen mukaan vaihdoksen syynä on ollut se, että hahmo on helpommin erottuva. Väriyhdistelmä on vakiintunut lukuunottamatta Super Smash Bros taistelupeliä, jossa Mario oli saanut sinisen lakin ja paidan sekä punaiset housut. Pelin värierikoisuutena on myös Marion asu, joka vastaa Wario-vihollisen asua.

Historiaa

Donkey Kong -pelissä Marion alkuperäinen nimi oli Jumpman. Hänen ammattinsa oli puuseppä. Hahmon isä on Nintendon graafikko Shigeru Miyamoto, joka loi hahmon vuonna 1977. Nintendon Yhdysvaltojen osasto nimesi hahmon uudelleen ja Mario sai lopullisen nimensä. Hahmon ulkonäköön vaikutti pitkälti sen ajan tekniset rajoitteet. Alkuperäisissä suunnitelmissa hahmolla oli mustat hiukset, mutta hiukset olisivat sulautuneet Donkey Kongin mustaan taustaväriin. Mariolle piti piirtää viikset sen takia, koska hahmolle ei voitu piirtää suuta. Tämä puolestaan johtui siitä, että Marion pää oli liian pieni. Mario sai päälleen haalarit sen takia, että hänen käsiensä liikkeet näkyisivät paremmin. Marion ensimmäinen oma peli ilmestyi vuonna 1983. Mario Bros sijoittuu New Yorkiin. Viemärijärjestelmässä seikkailee myös Marion veli Luigi.

Piirretyt ja elokuvat

Marion ensiesiintyminen televisiossa oli jo vuonna 1984, jolloin Saturday Supercade -sarjassa Mario nähtiin Donkey Kong -pelin hahmojen seurassa. Mario on myös esiintynyt anime-elokuvassa Japanissa vuonna 1986. Japanissa on julkaistu myös Mario-teemaisia klassisia satuja, joissa sadun hahmot on vaihdettu Mario-pelien hahmoihin ja tarinaa on hieman muutettu. Vuonna 1989 oli myös muita sarjoja, joissa esiintyi eri pelien hahmoja. Elokuvissa Mario esiintyi hieman myöhemmin. Vuonna 1993 julkaistuun Mario-peleihin perustuva elokuva. Marioa esitti Bob Hoskins ja Luigin osaa näytteli John Leguizamo. Elokuva ei soveltunut sarjan nuorimmille faneille sen synkkyyden takia. Fanit kritisoivat elokuvaa siitä, ettei se ollut pelien värikkäälle maailmalle uskollinen. Elokuva on kuitenkin kulttimaineessa.

Tarina

Puusepän ja putkimiehen lisäksi Mario on saanut uusia ammatteja cameo-rooleissa esiintyessään. Mario on ollut urheilupeleissä tuomari (Mike Tyson’s Punch-Out ja Game Boyn Tennis) ja joissakin peleissä hän on ollut pelattavana hahmona, kuten esimerkiksi Game Boyn Golfissa. Super Mario 64 oli ensimmäinen 3D-tasohyppelypeli pelisarjassa. Pelin tarinassa prinsessa Peach on jälkeen pulassa. Peach on kutsunut Marion syömään kakkua linnaansa. Peli alkaa linnan pihamaalta, jonne Mario on saapunut. Marion tullessa linnaan sisälle, hän huomaa jotain outoa. Linnassa on hiljaista. Marion vihollinen Bowser on kaapannut prinsessan panttivangikseen. Linnaa suojelevat tehotähdet on kätketty huoneista löytyviin maalauksiin ja muihin oveliin piiloihin. Marion tehtäväksi jää etsiä tehotähtiä. Linnan seinillä olevat maalaukset toimivat portteina pelin maailman eri paikkoihin. Marion saatua riittävästi tähtiä kasaan, hän pääsee uusiin maailmoihin.  

Liikkuminen

Mario ratkaisee peleissä tehtäviä, joiden palkintoina on tähtiä. Peleissä on myös salaisia alueita, joita ei ole aina helppo löytää. Mario liikkuu uimalla, lentämällä ja hän voi myös ampua itsensä tykillä ilmaan ja kävelemään pilvien päällä. 3D-maailmaan siirtyminen toi Mariolle uusia liikkumistapoja. Juoksemisen ja kävelemisen lisäksi Mario voi hiipiä ja hyppiä pitkiä matkoja. Mariolta onnistuu myös muun muassa tuplahypyt, takaperinvoltit ja seinähypyt. Mario voi puolustautua lyömällä ja hyppypotkulla. Mario voi myös heittäytyä juostessaan. Mario saa myös murskattua allaan olevia esteitä kumartumalla ja hyppäämällä samanaikaisesti.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.