Guybrush Threepwood

Guybrush Ulysses Threepwood seikkailee Monkey Island- pelisarjassa. Pelin julkaisija on LucasArts. Guybrush esiintyi jo pelisarjan ensimmäisessä osassa, The Secret of Monkey Islandissa. Hahmo on hieman omalaatuinen teini, jonka suurimpana haaveena on tulla merirosvoksi. Guybrushin päävihollinen on epäkuollut merirosvo, jonka nimi on LeChuck. Monkey Island -sarja on monien mielestä yksi pelihistorian parhaista peleistä.

 Hahmo

Pelin kehittäminen oli jo pitkällä, kun hahmon etunimi Guybrush syntyi. Päähenkilön hahmoa tallennettaessa sen nimeksi laitettiin ”guy” jolloin sen perään tallentui automaattisesti Deluxe Paint -ohjelman tiedostotyyppi ”.brush” eli tallennettu nimi kokonaisuudessaan oli ”guy.brush”. Nimi päätettiin ottaa pelihahmon etunimeksi. Hahmon sukunimi Theepwood on puolestaan peräisin Dave Grossmanin roolipelihahmolta. Nimen alkuperä on P. G. Wodehousen hahmoista Galahad Theepwood ja Emsworthin yhdeksäs jaarli Clarence Theepwood. Pelisarjan sivuhenkilöt lausuvat Guybrush Theepwoodin nimen jatkuvasti väärin. Epäselväksi jää, onko väärin lausuminen tahallista vai vahinko.

Luonne

Guybrush näyttää komealta nuorukaiselta, mutta hän on todellisuudessa vain teini-ikäinen poika. Hahmolta ei kuitenkaan löydy varsinkaan tiukassa paikassa juurikaan rohkeutta, charmia tai älykkyyttä. Hahmon paras taito onkin hengityksen pidättäminen. Hahmon haaveet merirosvourasta eivät näytä toteutuvan ainakaan kovin todennäköisesti. Guybrush ei kuitenkaan anna helposti periksi, joten sinnikkyyden ansiosta hän yrittääkin suorittaa kolme koetta, jotka ovat edellytyksenä merirosvoksi pääsemiseksi. Pelisarjan toisessa osassa Guybrush lähes paljastaa olevansa yhdeksäntoistavuotias, vaikka hän valehtelee olevansa kahdenkymmenenyhden. Näin ollen hän olisi ollut kahdeksantoista pelisarjan ensimmäisen osan aikana. Sarjan kolmannessa osassa todetaan hänen olevan kaksikymmentävuotias, mutta pelisarjassa on ristiriita, sillä Guybrush kertoo myös olleensa LeChuckin vankina viisi vuotta. Hahmo on hieman sumeaälyinen ja hänen satunnaiset sankaritekonsa ovatkin todennäköisesti vahingossa saavutettuja.

Lucas Arts

Monkey Island -pelisarjan pelit muistuttavat huomattavasti Pirates of the Caribbean -elokuvia. Moni tunnistaa elokuvan kohtauksia peleistä. Pelien ja elokuvien historia selittää yhtäläisyydet, sillä Lucas Artsilla suunniteltiin alun perin Monkey Islandiin perustuvaa elokuvaa, mutta projekti hylättiin. Elokuvan käsikirjoittaja päätyi tekemään Pirates of the Caribbeania. Elokuvan pohjana käytettiin keskeneräistä Monkey Island -käsikirjoitusta. Monkey Island puolestaan on saanut alun perin inspiraatiota Disneylandin vanhasta Pirates of the Caribbean -laitteesta. Ympyrä sulkeutui lopullisesti silloin, kun Disney osti Lucaas Artsin ja lakkautti sen.

Pelaaminen

Peleissä juoni kulkee aina löyhästi samaa kuviota toistaen. Aavemerirosvo LeChuck aiheuttaa ongelmia, yleensä kaappaamalla Guybrushin rakkaan Elainen. Pelin tarkoituksena on pelastaa Elaine. Joskus, kuten Tales of the Monkey Island -pelissa, Guybrush pelastaa Elainen jo pelin alkumetreillä, ja varsinainen seikkailu alkaa siitä, kun asiat alkavat kerta toisensa jälkeen mennä pieleen. Merirosvot seikkailevat Karibian kauniissa maisemissa. Peleissä on vaihtelevasti hitaita ja toiminnallisia hetkiä. Pelejä yhdistää arvaamattomuus, joten moni viihtyy pelien pulmia ratkoessa. Pelihahmojen kanssa keskustelemalla pelaaja saa arvokasta tietoa siitä, minne suunnata seuraavaksi ja mitä pelissä pitäisi tehdä. Samalla englannin kielen taito kehittyy. Peleissä kiinnittää väistämättä huomiota myös hyvän käsikirjoituksen tärkeyteen. Mikäli juoni olisi aina ennalta-arvattava, eikä yllätyksiä tulisi kesken pelin, harva jaksaisi pelata peliä loppuun asti. Pelihahmot kuitenkin pelastavat paljon hauskuudellaan. Pelin käyttöliittymä toimii hyvin. Pelissä voi muun muassa avata, käyttää ja sulkea pelissä osoitettuja esineitä. Inventaariovaraston esineitä voi käyttää myös yhdessä. Pulmiin annetaan ohjeita pelihahmojen keskusteluilla, jolloin kokemattomampikin pelaaja pääsee etenemään pelissä. Pelissä on myös pelin sisäinen vinkkitoiminto ylitsepääsemättömien pulmien ratkaisemiseksi. Pelin uudet versiot ja remasteroinnit eivät aina miellytä ensimmäisiin peleihin ihastuneita. Eri versioiden välillä pääsee kuitenkin hyppimään napinpainalluksella. Vitsit kestävät hyvin aikaa, ja jaksavat naurattaa yhä.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.