E-urheilu

Elektroninen urheilu (eng. esports) on tietotekniikkaa hyödyntävää kilpaurheilua. Elektronista urheilua harrastetaan niin joukkue- kuin yksilömuodossakin riippuen pelistä ja pelimuodosta. Tavallisimmat elektronisen urheilun pelit ovat tietokoneella tai konsolilla toimivia viihdepelejä, jotka jakautuvat useampaan alalajiin, eli genreen.

FPS (eng. FPS first person shooter, ensimmäisen persoonan toimintapelit), MOBA (eng. Multiplayer Online Battle Arenapelit) ja RTS (eng. real-time strategy, reaaliaikaiset strategiapelit) ovat yleisimpiä elektronisen urheilun saralla pelattavia pelityyppejä. Suomessa pelataan kuitenkin myös muiden genrejen pelejä — Suomen elektronisen urheilun liiton jäsenten valikoimasta löytyykin muun muassa rytmi- ja taistelupelitoimintaan keskittyneet yhdistykset.

Suomen elektronisen urheilun liitto

11.11.2020: Etelä-Pohjanmaalla toimiva Järviseudun ammatti-instituutti Jami aloittaa yhteistyön e-urheiluorganisaatio KOVAn kanssa ja avaa Suomen ensimmäisen vastuulliseen kilpapelaamiseen keskittyvän opintolinjan. Lähde: YLE

Suomalaiset e-urheilutähdet nousivat jälleen esiin urheilijoiden tulovertailussa, vaikka heidän ansaitsemansa palkintosummat eivät täysin näy heidän verotettavissa tuloissaan, sillä osa Suomen huippupelaajista on päätynyt osakeyhtiöratkaisuun. Lähde. YLE

Pelisarja The Simsistä on alkamassa tosi-tv-sarja The Sims Spark’d. Ohjelmassa kilpaillaan 100 000 dollarin arvoisesta palkinnosta. Lähde: HS

E-urheilu kasvaa ja laajenee

E-urheilu on vasta aloittanut todellisen maailmanvalloituksen ja vuoden 2020 aikana saadut lisäminuutit median primetimessa vain auttaa asiaa.

Pelkästään katsojamäärät ovat jatkuvassa kasvussa ja ylläoleva kuvaaja antaa vain kuvana mahdollisesta kasvusta, koska se perustuu vuoden 2018 tietoihin, ja vuosi 2020 on ollut e-urheilulle kaksijakoista juhtaa. Toisaalta kaikki areenatapahtumat on peruttu, mutta online pelaaminen ja turnaukset ovat kasvaneeet ja lisääntyneet.

Tänä vuonna e-Urheilussa on myös liikkunut ennätysmäärä rahaa ja miljardin dollarin raja on tullut rikottua.

Tässä allaolevassa kuvassa on lueteltu syksyn 2020 tilanne eri pelien vaikutuksesta pelimaailmassa. Näistä siis kaikki ovat tavalla tai toisella e-urheilun pelejä ja niistä useimpia voi pelata ammattilaisena.