Pac-Man

Pelien klassikko Pac-Man ilmestyi Japanissa toukokuussa vuonna 1980, ja se julkaistiin samana vuonna myös Yhdysvalloissa. Keltainen Pac-Man hahmo kulkee pelissä ympäri sokkeloa yrittäen syödä pisteitä samalla neljää metsästyshaamua vältellen. Pelistä tuli nopeasti 1980-luvun ikoni. Pac-Man on yhä edelleen yksi historian suosituimmista videopeleistä. Tämä yksinkertaisesti koukuttava peli on lunastanut kaikki peliin liittyvät odotukset moninkertaisesti. Pelin suosio on kestänyt vuosikymmeniä ja edelleen pelistä kehitetään uusia versioita.

Pelin kehitys

Japanilainen Namco kehitti pelin ja Yhdysvalloissa pelin julkaisi Midway. Pelin suunnitteli Toru Iwata. Yhdysvalloissa pelattiin 1981-vuoteen mennessä viikoittain noin 250 miljoonaa Pac-Man-peliä. Pac-Man peli on julkaistu lähes kaikilla videopelialustoilla. Peli haluttiin kehittää väkivaltapelien vastapainoksi. Pelin haluttiin myös kiinnostavan molempia sukupuolia. Peli sopii lisäksi kaikenikäisille.  Pelin kehittämisen aikaan useimmat pelit olivat lähinnä ampumista vaativia avaruuspelejä. Hahmon ei haluttu ammuskelevan tietään voittoon, vaan innovatiivisesti syövän reittinsä varrella olevia pisteitä. Ensimmäisessä versiossa haamut jahtasivat Pac-Mania, mutta pelin katsottiin olevan mahdoton pelata, joten peliä muutettiin siten että haamut liikkuivat satunnaista reittiä. Pac-Man voi myös syödä hedelmien muodossa olevia bonustuotteita. Hahmon muodon sanotaan saaneen inspiraatiota pizzasta, josta oli leikattu pois palanen.

Pelin kulku

Pelaaja ohjaa Pac-Mania joko näppäimistön nuolinäppäimillä tai peliohjaimella. Pelin tavoitteena on ohjata Pac-Mania pelin sokkelossa samalla keräten pisteitä. Pelialueella liikkuu neljä metsästyshaamua, joita pitää väistellä. Haamut muuttavat välillä väriään, ja silloin niiden kimppuun on turvallista hyökätä. Pelin edetessä haamut poistuvat pelialueen keskellä olevasta haamuhäkistä ja vaeltelevat ympäriinsä pelialueella. Jos Pac-Man törmää haamuun, hän menettää elämänsä ja peli alkaa alusta. Jokaisessa tasossa pelialueen kulmiin on sijoitettu voimapellettejä. Jos Pac-Man osuu voimapellettiin, kummitukset muuttuvat tummansinisiksi ja tällöin Pac-Man voi syödä kummituksia. Kun kummitus on syöty, se katoaa ja kummituksen silmät palaavat haamuhäkkiin. Jonkin ajan kuluttua silmien ympärille kasvaa vähitellen uusi haamu, joka lähtee vaeltamaan pelialueelle. Peli päättyy siihen, kun Pac-Man on menettänyt kaikki elämänsä. Pelissä on yleensä kolme elämää.

Pelin suosio

1980-luvun alussa väkivallaton ja herttainen Pac-Man peli oli ilmiömäisen suosittu. Peliä pelattiin pelihalleissa tai baareissa olevilla pelikoneilla. Pelistä tehtiin useita spin off -yrityksiä, joista kaikille ei ollut lisenssiä. Suosituin oli Midwayn luoma ms Pac-Man, jossa hahmo liikkui neljässä erilaisessa sokkelossa. 1990-luvun puolivälissä Pac-Man peli oli saatavilla myös kotitietokoneille. Peli kehitettiin myös pelikonsoleihin ja kädessä pidettäviin pelilaitteisiin sopivaksi. Pac-Man hahmo on tunnettu ympäri maailmaa. Moni amerikkalaisista kuluttajista tunnistaa Pac-Manin useammin kuin jonkun julkisuuden henkilön. Pelihahmo onkin seikkaillut myös useissa muissa peleissä. Erilaisia Pac-Man klooneja onkin ilmestynyt sadoittain ympäri maailmaa. Pelin sanotaan olevan yksi maailman eniten kopioiduista peleistä.

Oheistuotteet

Pac-Man hahmo on tuotteistettu hyvin. Hahmoa on printattu niin t-paitoihin, mukeihin, lautahepeleihin ja moniin muihin. Hahmo on myös seikkaillut sarjakuvissa 1980-luvun puolivälissä. Pac-Man on seikkaillut myös useissa animaatiosarjoissa. Usein pelien tarina on sellainen, että jokin vihollinen uhkaa Pac-maailmaa, ja Pac-Man seikkailee läpi sokkeloiden ja lopussa voittaa vihollisen. Pelin juoni on yksinkertainen, ja sen takia siitä pidetään paljon. Uusimmissakaan peleissä pelin ideaa ei ole juurikaan muutettu, vaikka peliä olisi muuten modernisoitu raskaalla kädellä. Pelikentille sijoitettavat voimapillerit muuttavat usein pelin pelattavuutta radikaalisti. Uusimmissa peleissä Pac-Manista on tullut tasohyppelypeli. Peleihin on myös piilotettu minipelejä, jotka avautuvat pelin edetessä. Myös pelikasinoiden kolikkopelit ovat saaneet vaikutteita Pac-Manista. Ajaton Pac-Man on viihdemaailman klassikko. Pac-Manin videopelimuistoista on saanut nauttia jo useampi sukupolvi, eikä suosiolle näy loppua.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.